Φυσικά Φαινόμενα


Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί όλο περισσότερο -και σωστά- το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που εξελίσσεται ραγδαία και οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πλέον έχει γίνει αντιληπτό από όλους τους φορείς, ότι είναι σημαντικό να γίνουν οι κατάλληλες δράσεις, έτσι ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα. Ο κοινός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μεταβούμε στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και για αυτό τον σκοπό πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και συλλογικά ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη.
 

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, σήμερα, δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν όλο τον πλανήτη, κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα στο μέλλον τις χώρες στην λεκάνη της μεσογείου όπως είναι η Ελλάδα.
 

Πλέον όλο και πιο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι άμεσα με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως οι πλημμύρες, οι έντονοι άνεμοι αλλά και σφοδρές χιονοπτώσεις όπως η κακοκαιρία “Μήδεια”, που έπληξε την Αττική τον Φεβρουάριο του 2021. Έμμεσα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η ξηρασία, η παρατεταμένη ζέστη, η άνοδος της στάθμης του νερού κτλ.
 

Λόγω των ανωτέρω οι ζημιές στα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια συνέπεια Φυσικών Φαινομένων είναι αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια σε ύψος αποζημιώσεων αλλά και στο πλήθος που τις συναντάμε. Δηλαδή ζημιές γίνονται όλο και συχνότερο και ολοένα και μεγαλύτερες.

 
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (pdf) τα έτη 2018 και 2019 το πλήθος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Ελλάδα από Φυσικά Φαινόμενα είναι οι περισσότερες και αφορούν ποσοστό γύρω στο 21% επί του συνόλου. Αντίστοιχα όσον αφορά το ύψος των παραπάνω ζημιών το 2019 έφτασε στο 31,8% των συνολικών αποζημιώσεων.
 

Για να γίνει πιο συγκεκριμένο και να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τα μέλη της, μόνο για την κακοκαιρία “Ιανός” τον Σεπτέμβριο του 2020, θα καταβάλουν σε Ασφαλισμένους αποζημιώσεις που υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια ευρώ (pdf). Δυστυχώς δεν μπορούν να υπολογιστούν οι συνολικές ζημιές που υπήρξαν και αφορούν τα ανασφάλιστα αντικείμενα.

 

Έτσι όπως φαίνεται το κράτος, καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις Ασφαλιστικές Εταιρίες στο ρόλο που αφορά τις αποζημιώσεις σε ιδιώτες. Το κράτος οφείλει και ήδη καλείται να αποκαταστήσει τις ζημιές που του αναλογούν σε δημόσια κτήρια, σε δρόμους, γέφυρες, πλατείες, αρδευτικά κανάλια και όλες τις υπόλοιπες υποδομές που χρειάζονται επισκευή.
 

Ασφαλιστικά με τον όρο Φυσικά Φαινόμενα εννοούμε τις καλύψεις που είναι γεννιούνται συνέπεια Θύελλας, Καταιγίδας, Πλημμύρας και από Χιόνι, Χαλάζι και Παγετό

Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε η γεωγραφική θέση της κάθε Επιχείρησης είναι σημαντικός παράγοντας καθώς κάποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιες άλλες για ζημιά από Φυσικά Φαινόμενα. Για την περιοχή της Αττικής υπάρχουν δημοσιεύσεις απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (jpg) αλλά και απο δημοσιογραφικά site σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο της εκάστοτε περιοχής.
 
Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αν υπάρχει κλίση στο οικόπεδο που βρίσκεται η εκάστοτε επιχείρηση και εννοείται σε ποιο επίπεδο (όροφο) βρίσκεται. Σε αυτό το σημείο θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο συμβόλαιο που θα προτείνει ο Ασφαλιστικός Πράκτορας καθώς υπάρχουν εταιρίες που εξαιρούν τις ζημίες που γίνονται σε υπόγεια επιχειρήσεων.
 

Καθώς δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα κανείς την έδρα της επιχείρησης του, το ερώτημα είναι αν υπάρχει τρόπος να προστατευτεί μια επιχείρηση από τις ζημιές που οφείλονται σε Φυσικά Φαινόμενα. Σίγουρα μπορούν να γίνουν κατάλληλες ενέργειες και πολλές φορές οι πιο σημαντικές είναι και οι πιο εύκολες να πραγματοποιηθούν.

 
Αρχικά να είναι όλα τα σιφώνια, τα λούκια και οι υδρορροές καθαρά και λειτουργικά, ενώ ταυτόχρονα να απομακρύνονται πρώτες ύλες ή άλλα αντικείμενα περιμετρικά της επιχείρησης που εμποδίζουν την διαφυγή του νερού. Καλό είναι αν παρατηρούμε φραγμένα δημοτικά φρεάτια στον δρόμο να ενημερώνουμε έγκαιρα τον εκάστοτε Δήμο ή Νομαρχία που είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό τους.
 

Από εκεί και έπειτα μπορούν να γίνουν κάποιες εργασίες, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως είναι να δημιουργηθούν νέα φρεάτια ή τοιχία αποτροπής του νερού περιμετρικά της επιχείρησης. Ιδανικά στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να υπάρχουν αντλίες νερού που να λειτουργούν με ανεξάρτητη τροφοδοσία ρεύματος ώστε να περιορίζεται άμεσα η ζημιά από την πλυμμήρα.
 

Τέλος στο εσωτερικό της επιχείρησης το εμπόρευμα πρέπει απαραίτητα να είναι τοποθετημένο πάνω σε παλέτες (τουλάχιστον 12 εκατοστά) ώστε να μην εφάπτεται στο έδαφος. Όσον αφορά ιδιαίτερα τα υπόγεια μπορούν με μικρό κόστος να τοποθετηθούν ανιχνευτές πλημμύρας που να ειδοποιούν έγκαιρα για τη συλλογή νερού.

 
Συνοψίζοντας τα παραπάνω όλα τα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια είναι ασφαλιστικά αναγκαίο να περιλαμβάνουν την κάλυψη ζημιών από Φυσικά Φαινόμενα. Τα παραπάνω παραδείγματα και στοιχεία είναι επιγραμματικά και δίνονται με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση για τους ενδιαφερόμενους. Για παραπάνω πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα.


© 2020 - Ιωάννης Ν. Κούτσικος